FİLOGRAFİ BAŞLANGIÇ ALT ÖRGÜ YAPIMI
Filografi desenimizi belirleyip çivilerimizi çaktıktan sonra, desen kağıdımızı söküyoruz. Sonra filografi sanatında mutlaka yapmamız gereken alt örgüyü örüyoruz. Bunu niçin yapmalıyız? Eğer direkt üst örgüye geçersek çivinin alt tarafı yeterince dolmadığından örgümüz zamanla çökme yaşayacaktır. Bu da görüntüyü bozar. Kırmızı çizgiyi takip edersek önce, 8 rakamı gibi çivilerin arasından ok yönünde dolaştırıcaz telimizi. 2. sırada ise yine kırmızı renkle gösterilen, U şeklinde telimizi çivilerin arasından geçiriyoruz. Böylece alt örgümüzü iki sıra olarak bitirmiş oluyoruz. alt örgü görüntüsü bu şekilde oluyor.
Filografi sanatı emek ve sabırla olur. İlk etapta küçük desenlerle başlamak hem elin alışması hem de ilerde işlerimizin daha düzgün gözükmesi açısından önemlidir. Filografi sanatını kendi kendimize öğrenebilirmiyiz peki? Elbette öğreniriz. Ama ne kadar doğru olur yaptığımız işler. ''Filografi ne kadar basit bir sanat aman canım bunda yapamıycak ne var, alt tarafı bir çivi bir çekiç'' diyerek bize gelen filografi severler daha sonra filografi sanatının mutlaka eğitimle bir kurs merkezinden öğrenilmesi gerektiğinin daha doğru olacağını belirtirler.
Zamanla filografi sanatı diğer sanat dallarıylada birleşince ortaya çok daha değişik tablolar ortaya çıktı. Ahşap boyama, yağlıboya, ahşap yakma, cam mozaik, seramik , ahşap kütüğü, bakır...gibi bir çok alt zemin ve çerçeve uygulamaları gelişti ve gelişmeye devam ediyor.
Ahşap olarak 12mm 18mm arası kavak kontra tahta kullanılması çivi çakımının kolay ve çivinin çaktıktan sonra sağa sola oynamaması açısından tercih ediliyor. Sunta ve mdf de diğer tercih edilen ahşaplardır.
Ahşabımızın üzerine kumaş kullanacaksak başlangıçta kadifeyi tercih etmeliyiz. Yanlış yere çaktığımız çiviyi söktüğümüzde izi tüylerinden dolayı gözükmez. İlk defa yapacağımız filografi tablosunu deri kumaşa yaparsak eğer, yanlış çaktığımız çiviyi söktüğümüzde iz bırakacağından deriyi daha ileriki işlerimizde, elimiz düzgünleştiğinde tercih etmemiz daha güzel olacaktır. Ebru yapılmış kumaşlar, yağlıboya yapılmış tualler ya da kanvasa, ozalitçilerden çıkartılan baskıların üzerine işlenen filografi desenleri yine değişik bir hava katıyor bu sanata.
Filografi sanatı bu işe emeği geçen sanatseverlerle büyümeye ve ortaya çıkan eserlerle bizleri kendine hayran bırakmaya devam ediyor. Bize düşen emeğe ve emekçiye saygı...